Vechimea și Noutatea salutului: HRISTOS A ÎNVIAT !

„…A înviat Domnul cu adevărat și S-a arătat lui Simon.” Luca 24:34

Salutul creștin Hristos a Înviat este fluturat, și agreat, și rostit de mulți, dar și contestat destul de adesea. Unii îl contestă pentru că nu prea cred, iar alții îl contestă pentru că prea cred, iar aceștia din urmă spun că Hristos este viu în fiecare zi, așa că nu sunt de acord cu cei ce se salută de Paște cu acest salut. Totuși, salutul Hristos a Înviat este important și se definește atât prin vechimea, cât și prin noutatea lui.

Mai întâi, Salutul Hristos a înviat este vechi de 2000 de ani. Primii care l-au folosit au fost apostolii și martorii învierii Sale, apoi l-au predicat, făcând din înviere tema centrală  predicării lor, începând din Ierusalim și până la marginile pământului, de la iudei, până la greci și de la sciți la barbari de-a lungul și de-a latul globului pământesc. Așa că oamenii au ajuns să înțeleagă că Dumnezeu nu este asemenea aurului, argintului și pietrei cioplite cu meșteșugirea omului, și nu este slujit de mâini omenești, ca și când ar avea trebuință de ceva, căci El dă tuturor viața, suflarea și în El avem viața, mișcarea și ființa, după cum au zis și unii din poeții greci: „Suntem din neamul Lui…” iar despre Fiul Său Isus Hristos ne-a dat o dovadă netăgăduită prin faptul că L-a înviat din morți…” (Fapte 17). Asta despre vechimea salutului Hristos a Înviat!

Apoi, dacă vechimea salutului este la fel de dovedită ca însăși învierea Mântuitorului, salutul Hristos a Înviat se definește și prin noutatea lui, deoarece, ori de câte ori un păcătos vine la credință prin auzirea Evanghelie, el află că Hristos, s-a întrupat, a murit, a înviat, S-a înălțat și iarăși va să vie cu putere și slavă. Așadar, salutul devine noutatea noutăților pentru păcătosul care crede în Hristos; și cum ar putea cineva să oprească un asemenea om să strige cu entuziasm și bucurie, Hristos a Înviat?

Iar pentru cei de astăzi, care suntem creștini de ceva vreme, reafirmarea acestui salut, în același timp vechi și nou, ne consolidează credința și dă sărbătorii de astăzi, gustul inconfundabil și entuziasmului proaspăt al primilor creștini, care s-au salutat cu salutul vibrant: HRISTOS A ÎNVIAT!!!

Și facă Domnul ca la sărbătoarea din acest an a Învierii, mulți păcătoși să creadă și să experimenteze în bisericile noastre noutatea acestui salut măreț: HRISTOS A ÎNVIAT! Și asta, pentru că: „…A înviat Domnul cu adevărat și S-a arătat lui Simon.” Luca 24:34

Fiți binecuvântați!

Fratele păstor Mondoc Ilie

 

Total Page Visits: 8370 - Today Page Visits: 1