„Măturați aluatul cel vechi, ca să fiți o plămădeală nouă, cum și sînteți, fără aluat; căci Hristos, Paștele noastre, a fost jertfit. Să prăznuim dar praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate și viclenie, ci cu azimele curăției și adevărului. ” 1Cor 5:7-8
Zilele trecute a ieșit în media o discordie destul de mare referitoare la data paștelui. Ortodocșii, după calendarul iulian, iar catolicii după cel gregorian, au paștele decalate. Cine are dreptate? Și lucrurile sunt amestecate. Două personalități din România, au ridicat problema revizuirii lucrurilor și trecerea la calendarul catolic pentru sărbătorirea paștelui. Alții sunt împotrivă, invocând momentul aprinderii luminii de la Ierusalim, după calendarul ortodox, nu după cel catolic.
Cine are dreptate?
Cu siguranță, răspunsul la această întrebare este destul de simplu. Logic vorbind, una din cele două Biserici tradiționale greșesc, dacă nu cumva amândouă.
Până în 325 s-a mers după calendarul ebraic, în ziua 15, luna întâi Nisan.
Apoi, Răsăritul a stabilit data paștelui în 325 la conciliul ecumenic de la Niceea, după calendarul iulian. Asta după mai bine de 300 de ani de la eveniment. Și tot în sec 4 au stabilit ca fiecare paște să se sărbătorească duminica.
Noi nu credem că data este problema. Ca păstor de turmă creștină, cred că eroarea stă în următorul fapt: Paștele nu e o dată din calendar, ci o Persoană din Sfânta Scriptură – Hristos, Căci paștele noastre a fost jertfit, cum spune Pavel.
Dar noi cu cine votăm? Cu ortodocșii, sau cu catolicii? Cu toți și cu nici unii.
Pe scurt, avem însă câteva diferențe:
-Răsăritul și Apusul sunt iconoduli (cu icoane), noi suntem iconoclaști (fără icoane),
-Ei sunt tradiționaliști, noi evanghelici,
-Ei cu casta preoțească, noi cu preoția universală,
-Ei cu biserica din cărămizi, noi cu biserica din oameni,
-Ei cu data din calendar, noi cu Persoana din Biblie,
-Ei cu o zi, noi cu toate zilele, etc…
Totuși, când a căzut regimul comunist din România, decidenții baptiști au avut ocazia să schimbe data paștelui, dar au hotărât să sărbătorească în aceeași dată cu majoritatea românilor, și asta pare a fi bine, practic și înțelept.
Astfel noi sărbătorim cu toți, cu Apusul, cu Răsăritul, cu protestanții, cu Anglicanii, cu reformații, etc…, pentru că paștele nostru nu este o dată din calendar, ci o Persoană din Biblie – Hristos. El a fost mort, dar iată că este viu în 9 Aprilie, în 16 Aprilie, în fiecare zi din toate calendarele și în vecii vecilor.
Așadar, nu e greșit să sărbătorim și să spunem în fiecare zi: Hristos a Înviat!
Fiți binecuvântați!
Fratele păstor Ilie Mondoc
Aprilie 2023, Biserica Baptistă Independentă FILADELFIA Rm-Vâlcea